Lastpass wachtwoord beheer

Wachtwoordbeheer én overdracht bij overlijden met LastPass

Eén applicatie waar je al jouw tientallen wachtwoorden mee kunt beheren. Het klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn, maar veel gebruikers zweren bij de gebruiksvriendelijkheid van LastPass. De applicatie LastPass wachtwoordbeheer is gratis te gebruiken. In de gratis versie zijn echter niet alle opties bruikbaar. Als je dat wilt moet je $2,- per maand neerleggen. Sinds begin 2016 kent LastPass de optie om vertrouwde personen aan te wijzen die toegang kunnen krijgen tot bepaalde accountgegevens. Die optie was voor ons reden om eens in deze app te duiken om te zien hoe dat werkt.

Wachtwoordbeheer LastpPass

Risico bij externe opslag van al je wachtwoorden

Hoewel LastPass volgens velen een hele veilige dienst is, is het voor hackers natuurlijk wel extra aantrekkelijk om toegang te krijgen tot al die privacygevoelige gegevens die worden opgeslagen op de servers van deze dienst. In juni 2015 moest het bedrijf naar buiten komen met nieuws over een grootschalige hack. Hierbij zouden echter geen privégegevens van gebruikers buit zijn gemaakt. Online opslag van gebruikersnamen en wachtwoorden is een goudmijn voor hackers. Wat ons betreft is dat wel iets om rekening mee te houden. 

 

Installeren LastPass

De applicatie LastPass kun je vinden op https://lastpass.com/nl/. Het is beschikbaar voor Windows, Mac, Linux en zelfs voor mobiele apparaten. Je kunt kiezen voor een applicatie die meteen van toepassing is voor alle browsers die je op jouw systeem gebruikt, of voor bijvoorbeeld alleen als browserextensie voor de browser van jouw voorkeur. Voor deze ‘how-to’ hebben we gekozen voor de Firefox-versie.

installeren LastPass

Na installatie kun je de add-on terugvinden in het overzicht van add-ons:

LastPass add-on

Account aanmaken

Voordat je LastPass kunt gebruiken moet je eerst een account aanmaken. Dat doe je hier: https://lastpass.com/create_account.phpHet wachtwoord dat je hier invoert is je zogenaamde master-wachtwoord. Maak deze niet te simpel, maar zorg er wel voor dat je hem kunt onthouden. Goede tips voor een goed wachtwoord vind je onder andere hier: http://www.mijnonlineidentiteit.nl/sterk-wachtwoord-instellen/

LastPass account aanmaken

Bij velden op websites waar je gebruikersnaam, wachtwoord of andere persoonlijke gegevens moet invoeren zie je nu het lastpass-symbool, zoals in dit voorbeeld op Facebook. Door daar op te klikken kun je de velden automatisch laten invullen door LastPass.

LastPass formulier automatisch invullen

De werking van LastPass.

Bij het aanmelden op pagina’s die nog niet bekend zijn, krijg je boven in het browserscherm de mogelijkheid om je gegevens op te slaan in je LastPass-kluis:

Werking LastPass

Wanneer je een volgende keer via je browser de website bezoekt en je hebt niet ingesteld dat je gebruikersnaam en wachtwoord door de browser wordt onthouden, kun je een beroep doen op LastPass. Je klikt dan het sterretje aan en logt vervolgens in op de add-on van LastPass met je e-mailadres en master password. In je LastPass-kluis klik je de betreffende website aan, waarna je vervolgens automatisch wordt ingelogd.

Werking LastPass

Noodtoegang verlenen aan vertrouwde personen

De belangrijkste reden voor dit blog, is de optie ‘Noodtoegang’, die je na inloggen op LastPass linksonder in beeld vindt. Met die mogelijkheid kun je bekenden van jou toegang verlenen tot jouw wachtwoordenkluis. Bijvoorbeeld voor als jou iets overkomt.

Noodtoegang verlenen met LastPass

Door op het rode plusje rechtsonder te klikken, open je een dialoogvenster waarin je het e-mailadres kunt opgeven van de door jou vertrouwde persoon. Ook kun je aangeven hoe lang het moet duren voordat de persoon toegang krijgt tot jouw kluis. In die periode kun je, als je daar zelf nog toe in staat bent, ervoor zorgen dat de toegang tot je kluis wordt afgewezen.

Een klein addertje onder het gras is dat de persoon die je aanwijst wel een account bij LastPass moet hebben:

Noodtoegang verlenen met LastPass
LastPass-account verwijderen.

Mocht je om welke reden dan ook je LastPass-account geheel willen verwijderen, kan dat via https://lastpass.com/delete_account.php. Vergeet niet om eerst het archief veilig te stellen (gegevens exporteren) voordat je het account geheel verwijdert:

LastPass account verwijderen

Het verwijderen van het account kan ook als je geen beschikking meer hebt over het juiste wachtwoord, maar wel toegang tot het gekoppelde e-mailadres.

Digitale Nazorg

Als je géén toegang hebt tot e-mailadres of wachtwoord, maar om legitieme redenen toegang wilt tot de digitale kluis of deze van het internet wilt verwijderen, kan Digitale Nazorg je daarmee helpen of indien gewenst dit geheel voor je verzorgen. Zie voor alle mogelijkheden onze website: www.digitalenazorg.nl.

Share with friends

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.