Technieken | Digitale Nazorg : Digitale erfenis & online nalatenschap

JTAG

Joint Test Action Group (JTAG) is een industriestandaard en is ontworpen om snel en gemakkelijk printplaten (PCB's) te testen. Deze techniek kunnen wij soms ook gebruiken om via de processor de ruwe data te verkrijgen op de aangesloten geheugenchip. Dit proces is niet destructief.

ISP

In-System Programming (ISP) is de techniek om verbinding te maken met een geheugenchip om de volledige inhoud daarvan te downloaden. EMMC en eMCP geheugen zijn de standaard in de smartphones tegenwoordig.
Door het solderen van micro wires (0,05mm doorsnede) wordt contact gemaakt met bv. de 8-bit parallelle communicatie interface van de eMMC geheugenchip. Via ISP is het mogelijk om een volledige datadump van deze geheugens te maken zonder deze te verwijderen (chip-off) of het apparaat te vernietigen.

Monolith

De nieuwste USB-sticks en geheugenkaarten zijn vaak van het type 'monolith'. Simpel gezegd; processor én geheugen verwerkt in 1 enkele (kleine) chip. In combinatie met 'chip-off' is dit een bijzonder specialisme maar daardoor ook relatief kostbaar.

Chip-off

Chip-off is een geavanceerd proces waarbij (middels de-solderen) een geheugenchip uit/van apparatuur wordt verwijderd om een ​​fysieke gegevensdump te verkrijgen. Met een speciale lezer en specifieke adapter, kan deze geheugenchip vervolgens worden uitgelezen. Daarna zal deze ruwe data nog moeten worden omgezet in de benodigde informatie.
Chip-off is een kostbaar en destructief proces waardoor het oorspronkelijke apparaat daarna zeker niet meer zal werken. Indien mogelijk proberen wij ook altijd eerst een niet-destructieve techniek, zoals JTAG of ISP.

Onze diensten