Je Google-data overdragen als je er niet meer bent. Dat werkt zo:

Google heeft een centrale pagina in het leven geroepen waar al je beveiligings- en privacy-instellingen voor Google-diensten zijn samengebracht en beheerd kunnen worden. Deze dienst heet ‘My Account’ en is hier te vinden. Het is een absolute aanrader om er eens even een halfuurtje voor te gaan zitten om te zien wat Google allemaal van je bijhoudt. We weten allemaal inmiddels dat Google gratis zijn diensten aanbiedt omdat we zelf het product zijn, maar dat is meestal wat confronterender als je met je eigen ogen ziet welke data dat zoal is. Overigens heb je daar zelf gewoon toestemming voor gegeven, mocht je je dat niet realiseren.

Gebruik je Google Maps als gratis navigatie? Check dan hier waar je de afgelopen tijd zoal geweest bent bijvoorbeeld. Je kunt dat soort zaken uitschakelen, tot en met gepersonaliseerde advertenties aan toe. Of je dan de diensten van Google nog met dezelfde gebruiksvriendelijkheid ter beschikking hebt valt te betwijfelen. Dat Google zo goed werkt zoals het werkt, is omdat Google dingen van ons weet. Véél dingen. Met My Account kun je daar meer inzicht in krijgen en is het tevens mogelijk om diverse onderdelen aan te passen om wat meer het gevoel te krijgen dat je zelf controle hebt over je beveiligingsinstellingen en privacy.
afbeelding1

Life = Data

Ooit komt de dag dat je er niet meer bent. Tot die tijd bewijst onze generatie het gezegde: “Wie schrijft, die blijft” elke dag een goede dienst door zo’n beetje alles wat we doen te (laten) registreren. Dat is in 2011 al eens prachtig in beeld gebracht met het filmpje Life = Data, wat op YouTube te bekijken is:

Wat in het filmpje zo mooi naar voren komt, is dat alle data die we produceren niet alleen bewuste updates zijn op social media, maar ook andere zaken zoals het kenteken wat je invoert op een parkeerplek, je OV-reisgegevens, mobiele telefoondata, enzovoorts. Voor de data die we aan Google geven geldt dat ook voor een groot deel. Niet alleen je zoekopdrachten, maar ook je foto’s, de apps voor je Android-telefoon, de filmpjes die je op YouTube bekijkt, de afspeellijsten die je daarop aanmaakt, etc. zijn allemaal gegevens over jou. Op basis van die gegevens weet Google wie je bent, waar je woont, wat voor werk je doet, hoe en hoe vaak je reist, wat je inkomen is, wat je hobby’s zijn en ga zo maar verder.

Aanwijzen vertrouwde beheerder

In februari van dit jaar lanceerde Facebook de mogelijkheid om een Legacy Contact aan te wijzen, ofwel Facebook erfgenaam. Zie daarvoor dit blog op onze site. Google biedt op zijn beurt met My Account de mogelijkheid om een vertrouwde beheerder aan te wijzen. Deze ‘vertrouwde beheerder’ krijgt de beschikking over door jou aangewezen data bij Google op het moment dat jij daar geen invloed meer op kunt uitoefenen.
afbeelding2

Het aanwijzen van een vertrouwde beheerder werkt als volgt:

  • Ga direct naar de pagina ‘Inactiviteitsvoorkeuren’ met deze link.
  • Klik op de link ‘Starten’.
  • Geef je mobiele telefoonnummer in. Dit is een verplicht onderdeel. Als je niet wilt dat Google over jouw telefoonnummer beschikt, kun je geen vertrouwde beheerder opgeven.
  • Je krijgt vervolgens op je telefoonnummer een verificatiecode toegezonden die je moet invoeren.
  • Geef vervolgens eventueel een alternatief e-mailadres van jezelf op, zoals je e-mailadres bij je internetprovider of een zakelijk e-mailadres.
  • Stel daarna een time-out periode in. Deze is minimaal 1 maand en maximaal 18 maanden. Standaard staat deze optie op 1 maand. De time-out periode is de periode dat je niet inlogt op Google.

Daarna kun je tot 10 personen opgeven die, wanneer je langer dan je time-out periode inactief bent geweest, een mail van Google krijgen met de mogelijkheid om gegevens van jou te downloaden. Je kunt aangeven van welke onderdelen zij wel en geen data ter beschikking krijgen. Er zit een belangrijk privacy-aspect aan deze optie. Je moet namelijk ook het telefoonnummer van je vertrouwde contactpersoon opgeven. Als hij/zij die zorgvuldig geheim probeert te houden van Google, dan is dat iets om eerst even met elkaar te bespreken.

Voor de personen die je aanwijst kun je een bericht opstellen om ze in kennis te laten stellen dat Google jouw data beschikbaar stelt op het moment dat jij langer dan je time-outperiode inactief bent. Die mail wordt verzonden als je time-outperiode is verstreken.

afbeelding3

Het is ook mogelijk om, als je inactief bent geworden, een standaard antwoordbericht in te stellen op je Gmail-account, met bijvoorbeeld een verwijzing naar contactgegevens van je vertrouwde beheerder(s).

Optioneel kun je je hele digitale nalatenschap bij Google laten verwijderen op het moment dat je vertrouwde beheerder jouw data heeft gedownload. Ik kies daar zelf niet voor, dat vind ik een besluit voor diegenen die daar, als ik er zelf geen invloed meer op heb, mogelijk nog waarde aan hechten.

Tot slot kun je nog aanvinken dat je elke 3 maanden een herinneringsmail wilt krijgen van Google. Dat is zeer aan te raden, want er zijn altijd gegevens die in de loop van de tijd wijzigen. Zoals telefoonnummers van vertrouwde contactpersonen bijvoorbeeld.

Dit alles hoeft niet langer dan een kwartiertje van je tijd te kosten, maar het kan een hele hoop ellende voorkomen.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.