Je Facebook-erfgenaam aanwijzen, zo werkt het!

Groot nieuws in mijn tijdlijn: “Facebook laat gebruikers ‘erfgenaam’ voor account kiezen” Hoewel Facebook wat aan populariteit heeft ingeboet vanwege, laten we zeggen: vrijpostig privacybeleid, geldt voor Facebook: “You can’t live with it, can’t live without it.” Maar Facebook kan wel doorleven zonder jou, en dat is nou juist waarom ik deze stap van Facebook wel kan waarderen: je kunt daar zelf nu regie in nemen. Maar hoe werkt het dan precies en wat doet Facebook daar vervolgens mee? Daar zoomen we in dit blog nader op in.

13fb02
Wat kan je Facebook-erfgenaam bij overlijden?

Degene die jij wilt aanwijzen als erfgenaam moet een profiel hebben op Facebook. Als jij bij wijze van spreken je ouders zou willen aanwijzen en zij hebben geen Facebook-profiel, dan gaat dat dus niet lukken. Maar laten we ervan uitgaan dat jij en degene die je zou willen aanwijzen beiden deel uitmaken van de groep van meer dan 10-miljoen Nederlandse Facebook-gebruikers. Dan kunnen we verder.

Je Facebook-erfgenaam krijgt geen volledige toegang tot je profiel van Facebook, maar is wel in staat om:

  • Een vastgezet bericht op je profiel plaatsen (bijvoorbeeld om uit naam van jou een laatste bericht te delen of om informatie te geven over een herdenkingsdienst).
    Opmerking: als je instellingen voor tijdlijn en taggen aangeven dat niemand behalve jij iets op je tijdlijn mag plaatsen, kan je contactpersoon voor accounts met de herdenkingsstatus geen vastgezet bericht aan je profiel toevoegen nadat het profiel de herdenkingsstatus heeft gekregen.
  • Reageren op nieuwe vriendschapsverzoeken (bijvoorbeeld van oude vrienden of familieleden die nog geen lid waren van Facebook).
  • Je profielfoto en omslagfoto bijwerken.
  • De verwijdering van je account aanvragen.

Ook is het mogelijk dat je Facebook-erfgenaam (als je daar expliciet toestemming voor geeft) een archief kan downloaden met foto’s, berichten en profielinformatie. Je erfgenaam krijgt géén toegang tot je privéberichten en kan via deze manier niet inloggen ‘als jou’. Overigens kun je ook aangeven dat je erfgenaam kan verzoeken je hele profiel offline te halen.

13feb03

Instellen (en inlichten!) van je Facebook-erfgenaam

De optie om een Facebook erfgenaam aan te wijzen staat bij je instellingen. Klik rechtsboven op het driehoekje en klik op instellingen. Kies vervolgens voor de optie ‘Account beheren’:

Na het kiezen van de erfgenaam, kun je aangeven of hij/zij toestemming krijgt om een archief van je te downloaden (geen privéberichten). Vervolgens krijg je de gelegenheid om je erfgenaam in kennis te stellen van de belangrijke rol die je hem/haar toebedeelt:

13feb04

En dat is het eigenlijk. Uiteraard hoopt niemand dat er ooit gebruik van gemaakt gaat worden, maar we weten twee dingen zeker in het leven. We betalen allemaal belasting en.. Juist ja. En als het dan ooit zover komt, dan is de volgende stap aan je erfgenaam. Hoe werkt dát dan? Nou dat werkt zo:

Overlijden doorgeven aan Facebook

Als jouw geliefde is overleden, kun je dat aan Facebook doorgeven via een ‘Memorialization Request‘. Degene die is aangewezen als erfgenaam, krijgt dan vervolgens de mogelijkheden die hierboven zijn beschreven.

Digitale Nazorg

Mocht het jou overkomen dat jouw geliefde een online profiel op Facebook of elders heeft achtergelaten en je zou wel wat hulp kunnen gebruiken? Dan hoef je niet per se alles zelf met Facebook en andere online diensten te regelen. Gelukkig kun je dan namelijk een beroep doen op de professionals van Digitale Nazorg.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.