Het verwijderen van een Twitteraccount

Twitter biedt veel gebruikers dagelijks het meest recente nieuws en andere realtime updates met algemene kennis of informatie van personen of instanties. Wereldwijd heeft Twitter meer dan 300 miljoen gebruikersTwitter heeft echter betere tijden gekend wat betreft gebruikersgroei, die is in 2015 aardig afgevlakt. In Nederland is het aantal Twittergebruikers zelfs gedaald. Vooral jongeren hebben massaal hun rug naar Twitter toegekeerd. Als Twitter het voor jou ook niet helemaal meer is, of als er een andere dringende reden is om een account offline te halen, dan is het eenvoudig om een Twitteraccount te verwijderen.

Alle onheilstijdingen ten spijt, Twitter is nog steeds een heel sterke speler in social media land. Gebruikersaantallen zeggen niet alles. Twitter is weliswaar de afgelopen jaren verzakelijkt; pers, overheden en nieuwsjunks kunnen echter (nog) niet zonder Twitter. Er is geen enkel sociaal medium waar zo snel en direct allerhande informatie is te vinden bij grote evenementen of incidenten. Sinds februari 2016 biedt de startpagina van Twitter zelfs veel van die informatie ook aan voor niet-ingelogde gebruikers.

startscherm

Twitterarchief downloaden

Als Twitter het voor jou niet helemaal meer is, dan is het eenvoudig om je Twitteraccount te verwijderen. Het is daarbij misschien wel verstandig om eerst je Twitterarchief te downloaden. Dat werkt heel eenvoudig. Volg daarvoor deze stappen:

  1. Log in op je Twitteraccount.
  2. Ga naar je accountinstellingen: https://twitter.com/settings/account
  3. Scroll naar beneden en klik op ‘Je archief opvragen’.

archieftwitterdownloaden

Binnen enkele minuten ontvang je een e-mail met daarin een downloadlink. Je kunt je archief downloaden als ZIP-bestand. Hierna kun je je account verwijderen.

Account verwijderen

Op dezelfde pagina waar je je Twitterarchief kunt aanvragen vind je de link om je account te deactiveren (ofwel: verwijderen).

verwijderen

Let nog wel op de volgende aandachtspunten:

  • Twitter bewaart gebruikersdata nog 30 dagen en daarna wordt alles pas definitief verwijderd. Je kunt je account altijd binnen 30 dagen heractiveren door weer in te loggen.
  • Je account wordt binnen enkele minuten verwijderd van Twitter, maar bepaalde inhoud kan nog voor een paar dagen op twitter.com zichtbaar zijn.
  • Twitter heeft geen controle over inhoud die geïndexeerd is door zoekrobots zoals Google. Bepaalde berichten kunnen dus nog voor langere tijd door Google of andere zoekmachines worden getoond bij de zoekresultaten.

Bij het bevestigen van de deactiveeropdracht moet je nog een keer je wachtwoord invoeren. Daarna is je Twitteraccount gedeactiveerd. Als je niet binnen 30 dagen weer inlogt, is het account definitief weg.

gedeactiveerd

Account verwijderen van een overledene

Wanneer je niet beschikt over gebruikersnaam en wachtwoord, maar je wilt een account offline hebben omdat de persoon die het account beheerde is overleden, dan heeft Twitter daar een aparte procedure voor.

Deze procedure start bij het invullen van dit Engelstalige formulier: https://support.twitter.com/forms/privacy. Geef daarbij de derde optie aan: “I want to request the deactivation of a deceased user’s account.

overleden1

Vervolgens moet je de volgende gegevens verstrekken:

  • Accountnaam overleden persoon (het deel achter het @-teken).
  • Volledige naam van de overleden persoon.
  • Aanvullende informatie (optioneel).
  • Je relatie tot de overledene (familie, wettelijke vertegenwoordiger, anders).
  • Je eigen naam.
  • Je e-mailadres.

Binnen enkele minuten ontvang je een e-mail met daarin het verzoek om aanvullende informatie. De informatie die Twitter verder van je vraagt is:

  • Een overlijdensakte.
  • Een kopie van je ID-bewijs (paspoort of rijbewijs).
  • Een ondertekende brief, met daarin:
    • Je voor- en achternaam.
    • Je contactinformatie.
    • Je relatie tot overledene.
    • Neem in de brief de volgende verklaring op: “Under penalty of perjury I confirm to be authorized to represent the deceased individual.
    • Je handtekening.

Deze informatie kan worden geupload via een online formulier, waarvan de link in de ontvangen e‑mail staat. Te uploaden bestanden mogen niet groter zijn dan 5mb.

Na het indienen van de gewenste informatie beoordeelt Twitter of het account van de overledene volledig moet worden verwijderd. Indien nodig wordt er nog om aanvullende informatie gevraagd, zorg dus dat je contactgegevens kloppen. Twitter zal overigens nooit gebruikersnaam en ‑wachtwoord overdragen aan de nabestaanden.

Beschikbaar krijgen gebruikersnaam en wachtwoord

Wanneer je beschikt over de computer, tablet en/of smartphone van de overledene maar daar geen toegang toe kunt krijgen, heeft Digitale Nazorg de knowhow om in een groot aantal gevallen daaruit de inloggegevens van de overledene te achterhalen. In dat geval is het wellicht zelfs mogelijk om het account te verwijderen zonder de tijdrovende procedure van Twitter te hoeven volgen. Wij staan klaar om je hierbij te ondersteunen en/of deze zorg uit je handen te nemen.

Share with friends

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.