Digitaliseren | Digitale Nazorg : Digitale erfenis & online nalatenschap

Digitaliseren

Veel herinneringen zijn dierbaar en onvervangbaar.
Digitale Nazorg vindt het daarom belangrijk iedereen er op te wijzen dat zij alles kunnen laten digitaliseren wat te vinden is op cassettebandjes, tapes, foto's, dia's, videobanden tot (super) 8, 16 en 35 mm film.

Hieronder tref je alles aan wat wij voor jou kunnen digitaliseren. Wij kunnen dit voor jou op cd/dvd of USB-stick plaatsen, maar ook overzetten naar een eigen gegevensdrager of 'in de cloud' opslaan.

Herinneringen die je later wilt hebben, moet je nu (laten) veiligstellen!

Onze diensten

Foto's

Een foto is een afbeelding op een plat vlak vervaardigd door middel van fotografie. Een foto geeft relaties weer van objecten, voorwerpen, mensen of dieren uit de werkelijke wereld zoals gezien door de lens van een camera gedurende een (meestal korte) tijdsperiode.

 Een foto is altijd een manipulatie van de realiteit, zowel door het standpunt (perspectief), het kader, de begeleidende tekst, het moment en het materiaal dat de fotograaf gebruikt om de foto te maken, alswel door ingrijpen op chemische wijze of in de fotografische afbeelding door de fotograaf of anderen.

Dia's

Een dia (of diapositief) is een (met een zogenaamd omkeerprocedé) positief ontwikkelde kleuren- of zwart-witfoto op transparant materiaal.

Om dia's te kunnen bekijken met een diaprojector of viewer worden ze ingeraamd in diaraampjes van bijvoorbeeld karton of plastic, die ook voorzien kunnen zijn van glaasjes om het dia vlak te houden.

Door de snelle ontwikkeling van de digitale camera is het grootschalig gebruik van dia's tot een einde gekomen. Waar vroeger na afloop van een vakantie "dia-avonden" werden georganiseerd om familie en vrienden te laten delen in de vakantievreugde, worden nu foto's op websites geplaatst, zodat iedereen op zijn eigen computer de foto's kan bekijken. 

Videoband

Met videoband bedoelt men vrijwel altijd een band in een videocassette

De volgende aanduidingen voor de systemen werden gebruikt:

Band- en taperecorder

De bandrecorder, ook wel bandopnemermagnetofoon of taperecorder genoemd, was de voorloper van de cassetterecorder. Een bandrecorder bestaat uit twee grote spoelen met een magnetische band die met een constante snelheid langs koppen wordt geleid om geluid op te nemen en/of af te spelen.

De thuisrecorder had een gecombineerde opname-/weergavekop en één motor, die zowel het bandtransport als het snel heen- en terugspoelen verzorgde. Het bandgebruik werd nog voordeliger door de halfspoortechniek: een band bevatte twee geluidskanalen. Het tweede geluidskanaal was meestal te horen wanneer men de band omdraaide.

(Super) 8 mm

De 8mm-film of 8 mm is een (smal)filmformaat waarbij de filmstrook acht millimeter breed is.

8mm-film komt voor in drie versies:
de normale of standaard-8mm, ook Dubbel 8 genoemd.
Super 8, een iets groter formaat met een verbeterde beeldprojectie, dat uiteindelijk de standaard werd voor smalfilm vanaf de jaren zeventig en Single 8.

De beeldgrootte van 8 mm is 4,8 x 3,5 mm en 1 m film bevat 264 beelden. Normaal werkt Dubbel 8 met 16 beeldjes/seconde.

Met de Super 8 uit 1965 werd een filmstrook geïntroduceerd met een kleinere perforatie. Kodak staakte de productie van de standaard-8mm-film begin jaren negentig, maar Super 8 wordt nog wel geproduceerd. 

LP's

Een langspeelplaat, ook wel vinylplaat genoemd, vaak afgekort tot lp of elpee, is een van vinyl gemaakte grammofoonplaat van 30 cm (12 inch) diameter, die aan elke kant ruimte biedt voor maximaal 30 minuten muziek.

De afkorting lp staat voor long play. De meeste lp's moeten op 33⅓ toeren per minuut worden afgespeeld. Andere platenformaten zijn singles en EP's. In de jaren 1990 verloren langspeelplaten aan populariteit door de opkomst van de CD, al bleven sommige artiesten hun muziek nog steeds alleen op lp uitbrengen.