Howto: Youtube-archief downloaden en Youtubekanaal verwijderen

YT-intro

Howto: Youtube-archief downloaden en Youtubekanaal verwijderen

Youtube is eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Want is het nou een filmpjeswebsite, een sociaal medium, een muziekkanaal of een zoekmachine? Eigenlijk is het dat allemaal. In augustus 2016 kondigde Google aan dat Youtube een volledig sociaal netwerk zou gaan worden. Met de likes, dislikes, commentaren en deelopties zijn er meer overeenkomsten dan verschillen met sociale media als Instagram en Pinterest. Toegegeven, de focus ligt op filmpjes in plaats van op berichten of foto’s, maar verder zijn er wel degelijk heel veel overeenkomsten. En wat MTV voor mij en mijn leeftijdsgenoten was in de jaren ’80, is Youtube dat met alle muziekvideo’s voor de jeugd van nu. Helemaal in combinatie met een Chromecast, zodat de videoclips op de grote TV bekeken kunnen worden. En wist je dat Youtube na Google de tweede grootste zoekmachine is op het web?

Genoeg te beleven zowel met als óp Youtube dus. Misschien gebruik je Youtube zelfs niet alleen om filmpjes te bekijken, maar ook om filmpjes die je zelf hebt gemaakt te delen. Weet je dat het mogelijk is om je hele Youtube-geschiedenis, afspeellijsten, kanaallidmaatschappen en je eigen geuploade video’s als archief te downloaden? Wil je weten hoe? Lees dan vooral verder..

Youtube-archief dowloaden

Om je Youtube-archief te downloaden log je eerst in op Youtube. Je kunt zien dat je bent ingelogd als je rechtsboven je profielafbeelding voor Youtube kunt zien, en natuurlijk omdat je je eigen kanaal in beeld ziet. Als je niet bent ingelogd, staat op die plek het veelzeggende woord: “Inloggen.”

YT1

Als je ingelogd bent, ga je naar https://takeout.google.com/settings/takeout#custom:youtube. Je wordt naar de algemene pagina van Google geleid waar je nog veel meer data kunt downloaden die Google van je heeft opgeslagen, maar hier is deze alvast voor jou geselecteerd op alleen de dienst Youtube.

YT2

Naast de knop ‘YouTube-gegevens’ zie je standaard ‘4 typen geselecteerd’ staan. Dit zijn:

  • History (Geschiedenis)
  • Playlists (Afspeellijsten)
  • Subscriptions (Lidmaatschappen)
  • Video’s (Geuploade filmpjes)

Je kunt als je op die knop drukt ervoor kiezen om bepaalde onderdelen uit te sluiten. Ik ga ervanuit dat je gewoon alles wilt, dus we laten deze opties staan zoals YouTube ze al heeft ingesteld.

YT3

Vervolgens kun je aangeven welk bestandstype het downloadarchief moet zijn (ZIP, TGZ of TBZ) en hoe groot het bestand mag zijn. Ik heb de archiefgrootte in dit voorbeeld op het maximum van 50 gigabyte gezet. Daarna klik je door en wordt het archief automatisch voor je samengesteld. Je kunt het browservenster nu gerust sluiten, je krijgt vanzelf een e-mail op het adres dat aan je Youtube-account is gekoppeld. Dat zal in de meeste gevallen je G-mailadres zijn.

Na een poosje (afhankelijk van de grootte van het archief) ontvang je een mail met deze inhoud:

YT4

Klik op ‘Archief dowloaden’ en log in met je Google-wachtwoord. Vervolgens kun je je archief downloaden door op de knop ‘downloaden’ te klikken.

YT5

Hoe het eindresultaat eruit ziet, zie je binnenkort in de videouitleg die we over dit onderwerp zullen maken.

YouTube-account verwijderen

Je kunt ervoor kiezen om je YouTube-account tijdelijk te verbergen (bijvoorbeeld omdat je er nog even over wilt nadenken of je hem echt wilt verwijderen) of om je account definitief te verwijderen. Je account is niet weg als je de app van je telefoon verwijdert! De onderstaande teksten staan ook te lezen op deze supportpagina van Google: [link].

Tijdelijk verbergen werkt zo:

  • Log op een computer in op het YouTube-kanaal dat je wilt verbergen.
  • Ga naar je geavanceerde accountinstellingen. Met de volgende stappen kun je de geavanceerde accountinstellingen openen:
  • Klik rechtsboven op je account en vervolgens op Instellingen of tandwielsymbool.
  • Selecteer Overzicht onder Accountinstellingen.
  • Selecteer Geavanceerd onder de naam van het kanaal.
  • Selecteer onderaan Kanaal verwijderen. Mogelijk moet je je inloggegevens invoeren.
  • Selecteer Ik wil mijn kanaal verbergen of Ik wil mijn content verbergen.
  • Selecteer de vakjes om te bevestigen wat er precies wordt verborgen op je kanaal.
  • Selecteer Mijn kanaal verbergen.
  • Als je je content weer zichtbaar wilt maken voor anderen, of als je content wilt uploaden, reacties wilt posten of afspeellijsten wilt gebruiken, kun je je kanaal weer inschakelen.

Je kanaal definitief verwijderen werkt zo:

  • Log op een computer in bij het YouTube-kanaal dat je wilt verwijderen.
  • Ga naar je geavanceerde accountinstellingen. Met de volgende stappen kun je de geavanceerde accountinstellingen openen:
  • Klik rechtsboven op je account en vervolgens op YouTube-instellingen.
  • Selecteer Overzicht onder Accountinstellingen.
  • Selecteer Geavanceerd onder de naam van het kanaal.
  • Selecteer onderaan Kanaal verwijderen (mogelijk staat er Content verwijderen). Voer je inloggegevens in als hierom wordt gevraagd.
  • Selecteer Ik wil mijn content definitief verwijderen.
  • Selecteer de vakjes om te bevestigen dat je je kanaal wilt verwijderen.
  • Selecteer Mijn kanaal verwijderen (mogelijk staat er Mijn content verwijderen).
  • De update neemt enige tijd in beslag. De thumbnails van je video’s blijven daarom mogelijk nog korte tijd zichtbaar op de site.

Deze video-uitleg van YouTube brengt e.e.a. nog even netjes in beeld:

Digitale Nazorg

Tot slot: Is dit toch allemaal iets te technisch voor je, of teveel werk? Digitale Nazorg wil je hier graag bij helpen. Zie een overzicht van onze diensten op onze website.

Share with friends